zondag 6 mei 2012

Aan de niet-lezer

Wat is dat toch, dat mensen denken dat een blog niet de moeite van het lezen waard is als het woord breien er in voorkomt. (De eerste bijna-lezers hebben inmiddels afgehaakt; oeh haken er in, nog minder lezers). Ik vrees dat het beeldvorming is. Gebreide onderbroeken, kriebeltruien met de meest afschuwelijk opgemaasde patronen, rare en slecht passende sokken, daar denk je zeker aan?!

Gisteren nog. Ik wilde mijn partner een ontzettend leuk geschreven blog laten lezen, ‘t ging over een conducteur èn een paar gebreide sokken. Hij murmelde wat en ging zijns weegs. Ik was sprakeloos. Ben boos naar boven gegaan. Even later hoor ik hem beneden grinniken. Hij komt naar boven gestommeld en slaat een arm om me heen. “Sorry schat, het was een heel leuk stuk, dat had ik niet verwacht.” Dusss…

Nog zo eentje. Een vriend van me zegt: “ik lees geen blogs over breien, punt.” Hij is van het type als-jij-a-zegt-zeg-ik-b.  Ik vind breien leuk, hij dus niet. Zo ben ik ook wel een beetje, dus eigenlijk mag ik er niks van zeggen (pot en ketel en dat soort dingen). Maar stom vind ik het wel.

Het is niet meer zo dat mama truien moet breien omdat er geen geld is voor een echte “Bentex” of andere merktopper. Wol is niet meer per definitie stijf, jeukend en vreselijk van kleur. Het is niet meer voor belegen, bijna over datum zijnde ouwe moekes, die hele bergen gemêleerd grijze acryl omtoveren tot sokken die niemand graag wil dragen (maar het wel doet, want er is niks anders). Wol ruikt niet naar schaap, of geit of welk dier dan ook, behalve als het beestje net geschoren is, dan ruikt het wolletje natuurlijk wel naar’t diertje. Dat is met je eigen kleren niet anders.

Het is zacht en elegant en hip en mooi. Ieder zijn ding, de ene ruig en stoer, de ander fijntjes en sjiek. ’t Kan allemaal.

Maar waarvoor schrijf ik dit eigenlijk. Mijn medebreisters weten dit allemaal al lang en jullie anti’s lezen het toch niet… Ach gewoon, stel dat je dit stuk gedwongen onder je neus geduwd krijgt, misschien zeg je dan na het lezen hiervan tegen je partner: “Sorry schat, het was een heel leuk stuk, dat had ik niet verwacht.” Dusss…

10 opmerkingen:

 1. Dank je wel, partner-van-Joyce! Ik vind het leuk dat je mijn 'sokken-voor-de-conducteur' blogje ook leuk vond :-))
  Enne Joyce: lekker doorgaan met blogje schrijven hoor. Ik vind ze leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Aal, graag gedaan!! Ik zal voortaan toch eerste even lezen voordat ik mijn mening geef.....

   Verwijderen
 2. Ik heb mijn reactie-instellingen aangepast! Iedereen zou nu moeten kunnen reageren ;-)(Wist ik veel dat ik deze instellingen kon veranderen, meteen ook maar even de tijdzone ingevuld :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 4. Ach, gewoon schouders ophalen en doorgaan met je leuke stukjes. Er zijn genoeg mensen die ze wel waarderen. Denk eens aan al die duizenden en duizenden leden van Ravelry...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewoon doen en lezen wat jij leuk vindt en anderen ook laten doen c.q lezen wat ze leuk vinden, zelfs die "bijna over datum zijnde moekes" die bergen acryl verwerken. Misschien vinden ze dat ook echt leuk! Wat maakt het uit. Iedereen in zijn waarde laten heeft ook wel wat...
  Enne dat sokken voor de conducteurverhaal...alweer lang geleden las ik dat een in de treinsokkenbreister een enthousiast reagerende conducteur aanbood om sokken voor hem te breien met het NS-logo. Is dat hetzelfde verhaal? Dat was inderdaad leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, we hebben over hetzelfde verhaal! Dat vond ik zooo leuk!

   Verwijderen
 6. Hallo, leuke blog heb je. Eerst maar eens reageren op dit stukje. Bij mij gaat juist de radar aan als een blog over breien gaat. We zijn misschien in de minderheid maar er zijn wel degelijk mensen die het leuk vinden om over breien te lezen. Met mij heb je er een lezer bij. Wellicht dat je bij mij ook wilt lezen (en misschien zelfs reageren....)?

  BeantwoordenVerwijderen