Het klikkedieklikgeluid van tegen elkaar tikkende breinaalden vult het klaslokaal. Kinderen luisteren ademloos naar begeleiders. Anderen maken hun eerste breisteken ooit en genieten van het mooie lapje dat daar, zomaar ineens, aan hun breinaald hangt. Dat hadden ze niet verwacht. Goochelen met 2 van die metalen (of plastic) stokken en een stukje wol en dan krijg je zo iets moois. Natuurlijk valt er hier en daar een steek van de naald en gaat er eens wat mis, maar dat komt in de beste families voor. Gelukkig zijn er zoveel breiassistenten aanwezig dat elk kind snel kan worden geholpen. Er zijn moeders, vaders en oma's, tantes en studenten en er is zelfs een hele groep dames uit Hardegarijp en omstreken opgetrommeld om de leergierige breiers in spe te helpen. Wat is dat leuk!
Een jaar of wat geleden heb ik de naalden opgepakt omdat ik het kunstje ook wilde leren. Ik zag garens in allerlei soorten en maten in zoveel mooie kleuren. Daar moest ik toch ook iets mee kunnen maken?! De leerlingen van groepen 5 en 6 van obs Wynwizer vergaat het al niet anders. Een paar jongens vertellen me dat ze thuis om breinaalden en wol gaan vragen, omdat ze ook hun eigen sjaal willen breien. Zie je het al voor je? Zouden ze anders balletje trappen, met de LEGO in de weer en daarna nog een paar spelletjes op de Playstation doen, nu zitten ze daar, met z'n allen op de bank een sjaal te breien. Dan smelt je toch?!
Tot mijn verbazing hebben een heel aantal meisjes en jongens thuis al leren breien. Zij hebben alvast een start gemaakt met een lapje. Ik hoorde eerst nog gemopper dat breien toch echt voor ouderen was. Tot 2 keer toe werd ik erop gewezen dat ik daar ook bij hoor, ik ben immers al ouder dan 40. Oef, dat doet pijn. Gelukkig zegt mijn kroost dat ik toch echt een coole mam ben, wat dat dan ook betekent. Nu is iedereen vrolijk en enthousiast aan het breien.
Juichend kwam zoonlief thuis om te vertellen dat het breien voor het Fries Museum doorging. Want daar doen ze het voor. Tot eind november wordt er op veel basisscholen in Leeuwarden gebreid. Bijna 2500 leerlingen in groep 5 en 6 breien lapjes. De lapjes worden per klas aan elkaar gezet en opgehangen in grote lappions die prominent in het Fries Museum hangen. Dit allemaal in het kader van het onderwijsprogramma bij de grote tentoonstelling Breien!
Het is de bedoeling dat dit project en deze tentoonstelling oud en jong verbindt. En het werkt. De kinderen zuigen alle informatie op die ze maar los kunnen krijgen van alle enthousiastelingen die zijn komen helpen. En zij vinden het geweldig dat ze de jeugd zover krijgen dat ze geconcentreerd aan het breien slaan. Het geeft zoveel energie. Iedereen vindt zijn of haar lapje het mooist en kijkt ernaar uit het straks in een van de lappions in het museum te zien hangen.
Ik twijfelde er al lang niet meer aan, maar breien is van nu, net zoals het van toen was; breien is van alle tijden. Breien is voor alle leeftijden. Van breien word je rustig, van breien word je blij. Dus pak je naalden op en brei! *danst een vrolijk rondje door de kamer, gewoon omdat het kan*
De expositie Breien! in het Fries Museum duurt tot en met eind augustus 2016. Werk van internationale kunstenaars wordt gecombineerd met de historische collectie. Pak de naalden op in het breicafé. Als we het de kinderen kunnen leren, kan jij het ook! Je komt toch ook kijken naar al die mooie breisels?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten