maandag 18 november 2013

TLC for me


Het colletje dat ik heb gebreid van Araucania Botany Lace heeft fans, veel fans. Hoe leuk is dat! Op de Handwerk en Quiltdagen in Arnhem was mijn Willow Cowl erg in trek. Het was een gezellige beurs en het was er aangenaam warm (tegenover onze stand stond een giga warmtekanon). Marieke van Wereldwol en ik hebben twee dagen genoten.
 
Ik heb de Willow Cowl een poosje geleden zelf gebreid. Ik vond de kleuren van Araucania Botany Lace zo mooi, daar wilde ik iets van maken. Deze col was precies geschikt voor dit hilarisch gekleurde wolletje. Voor ik begin met een project, lees ik altijd zo veel mogelijk aantekeningen van andere breiers. Daarna bedenk ik of ik precies volgens patroon te werk ga, of dat ik aanpassingen maak. Bij deze col zijn behoorlijk veel aantekeningen beschikbaar. 

Ik besloot de muizentandjesrand niet achteraf dicht te zomen, maar meteen mee te breien. Hoe minder draadjes ik hoef af te hechten, hoe blijer ik ben. Voor het samenbreien gebruik ik de haaknaaldmethode. Zo voorkom je gepeuter met de draad die niet van je breinaald af moet glijden als je hem door twee steken tegelijk probeert te halen. Het haakje van de haaknaald houdt mijn garen keurig vast. Als ik weer een aantal steken samengehaakt had, schoof ik ze op de rechternaald en klaar. Als je zelf niet weet hoe dat werkt en You Tube brengt ook geen helderheid, is het makkelijk. Gewoon later vastnaaien. Daar ziet ook niemand iets van. Ik ben gewoon een pietlut, wat zonder extra draadjes kan, doe ik graag in een keer.

Daarnaast las ik dat er een aantal 'losse' breiers bang waren garen te kort te hebben en dat ze de tricotbanen verkortten van 14 naar 11 toeren. Ik ben dan wel geen losse breier, maar ik heb voor de zekerheid die maatregel ook maar genomen. Ik vind het verschrikkelijk als je met een dreigend tekort aan wol met een project bezig bent.

Wat leuk is bij de Willow Cowl is dat je minder of meer tricot- en kantbanen kunt breien. Wil je een korter colletje, meer een ketting, kan dat. Wil je juist wat extra body, brei je extra banen. Hou er dan wel rekening mee dat je het niet redt met 1 streng. De tricotbanen in een effen kleur garen breien en de kantbanen in Botany Lace of andersom kan natuurlijk ook. Of je maakt de tricotbanen 5 toeren en je houdt de kantbanen even lang. Dat kan ook, je col komt er anders uit te zien, maar het watervaleffect blijft. Belangrijk is dat je in je tricot deel bovenin (als je smalle tricotbanen breit, de bovenste 3 tricotbanen) je minderingen maakt zodat de col taps toe loopt. Dit geeft een soort watervaleffect.

Misschien hebben mijn medebreisters wat aan mijn aantekeningen. Mijn laatste tip voor minder ervaren breiers: volg gewoon het patroon, het is helder geschreven en prima te volgen. Maak het jezelf niet ingewikkelder dan nodig. Ik wilde dat ik eens naar mezelf luisterde... 

Veel breiplezier!

En ja, de foto op mijn vorige blog is er ook een van de Willow Cowl, toevallig.

1 opmerking:

  1. Hallo.Ik wil ook graag de willow cowl maken.Heb het garen al in huis(op de beurs in groningen gekocht)Maar kan het patroon alleen in het engels vinden.Helaas kan ik hier niks mee.Heb jij heb ook in het nederlands of weet je waar ik die kan vinden.Alvast bedankt groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen